Nederland kent een steeds groter aantal zelfstandig ondernemers. Voor veel mensen is het werken als zzp'er een aantrekkelijke optie; je hebt meer vrijheid, je kunt meer verdienen en je kunt je werk inplannen zoals jij dat graag wilt. De keerzijde is echter dat jij ook de volle verantwoordelijkheid draagt voor alles wat er mis kan gaan. Dat geldt niet alleen voor het werk dat jij voor je klanten doet, dat geldt ook voor de risico’s die jij zelf als ondernemer loopt. Als je bij een werkgever in dienst bent, wordt je salaris doorbetaald wanneer jij ziek bent. Bij veel zelfstandig ondernemers komt de geldstroom droog te liggen wanneer zij ziek worden. Dat kan tot grote problemen leiden. Wil jij dit voorkomen, sluit dan een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering af.
Is een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht?
Regelmatig hoor je berichten in het nieuws dat de AOV verplicht gaat worden. Dit is een heet hangijzer onder ondernemers. Toch is het goed dat de overheid stappen neemt want je kunt diep in de problemen raken wanneer je geen AOV hebt. Word je namelijk langdurig ziek, dan moet je teren op je reserves. Niet iedereen heeft genoeg reserves om het een paar maanden, laat staan een paar jaar uit te kunnen zingen. Om die reden is het verstandig om een AOV af te sluiten. Je verzekeraar zorgt er dan voor dat jouw inkomen binnen blijft komen. Hoeveel je precies krijgt, hangt af van je oude inkomen en van wat je nodig hebt om rond te komen. Het is daarom aan te raden om eens met een specialist te gaan zitten om te kijken wat in jouw geval het beste is om te doen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt en bovendien zijn de kosten AOV verzekering ook gunstiger dan je misschien denkt.
Meer dan alleen een inkomen bij ziekte
Vaak denken mensen dat een AOV enkel zorgt dat je je inkomen behoudt op het moment dat je zelf even niet meer kunt werken. Dat is weliswaar waar, maar het is niet het complete verhaal. Een AOV kan je namelijk ook helpen wanneer je advies nodig hebt over hoe je je werk gezond kunt doen. Hiermee voorkomt een AOV ook dat je ziek wordt. Ben je ziek en ben je herstellende? Dan kun je ook een beroep doen op je AOV om een re-integratietraject te beginnen. Zo kun je gedoseerd de draad weer oppakken waardoor je niet overhaast te werk gaat en snel weer thuis komt te zitten.
Vraag een gesprek aan
Welke AOV je precies nodig hebt, hangt af van jou en het werk dat je doet. Het spreekt voor zich dat iemand in de bouw meer risico’s loopt dan iemand die teksten schrijft. Wil jij jouw situatie eens bespreken met een specialist, maak dan een afspraak met een inkomensspecialist van een verzekeraar zoals bijvoorbeeld Univé. Ook kun je een gratis inzichtgesprek aanvragen zodat je kunt bespreken wat een AOV jou kan opleveren. Check de site voor meer info.