Als je jouw SEO wilt verbeteren dan is de eerste stap: gebruik een relevante ankertekst. Vaak bouwen SEO's backlinks zonder ooit na te denken over de ankertekst rond backlinks. Helaas is dat een grote fout. Google hecht bijna evenveel belang aan de ankertekst van een link. Als aan het feit dat je überhaupt een backlink hebt gegenereerd.

Samenhang van zoekwoorden

De reden is simpel. Google probeert te begrijpen waar jouw webpagina over gaat. En als je consistentie creëert, dan scoor je nog beter. Zorg voor samenhang tussen de zoekwoorden op jouw pagina en die in de ankertekst worden gebruikt. Voor het geval je niet weet wat ankertekst is. Het zijn gewoon de hyperlinkwoorden op een pagina.

Misschien heb je nooit gedacht dat de ankertekst er veel toe doet. Maar in de realiteit is dat wel zo. Immers, hoe beter Google begrijpt waar jouw inhoud over gaat, hoe beter je wordt gerangschikt.

Het gebruik van ankertekst die overeenkomt met de zoekwoorden van de pagina zelf dient een doel. Het verzekert Google dat het over dat specifieke onderwerp gaat. Je kunt jouw SEO uitbesteden als je hulp nodig hebt.

Herstel verbroken links

Als vervolgstap moet je naast het maken van links de verbroken links herstellen. Je wilt immers geen backlinks verbreken en je wilt geen interne links verbreken. Helaas gebeurt het.

Controleer daarom met name op twee soorten verbroken koppelingen:

  • Gebroken links op jouw eigen website.
  • Gebroken backlinks op externe websites.

Beide zullen jouw SEO schaden. Je kunt de Chrome-extensie Broken Link Checker gebruiken om deze hyperlinkverschillen te vinden. Bezoek gewoon de betreffende webpagina. De extensie laat zien welke links niet correct werken. 

Dit kan natuurlijk om verschillende redenen gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld een webpagina verwijdert en vervangt door een nieuwe pagina. Dan verbreek je alle backlinks die naar die pagina verwezen.

Voer in het ideale geval een 301-omleiding uit om dit te voorkomen. Als je het echter niet kunt vermijden, neem dan contact op met zoveel mogelijk websites. Vraag hen dan om de oude link te vervangen door de nieuwe.

Als jouw eigen website interne links heeft verbroken, verwijdert je deze volledig. Of werk deze dan bij naar iets relevanters. Bekijk bij Seeders voor hulp bij linkbuilding wat ze voor je kunnen betekenen. 

Gastblog

Je bent waarschijnlijk al bekend met gastbloggen. Veel backlinks zijn immers afhankelijk van succesvolle gastblogstrategieën. Het moeilijkste deel van gastbloggen is niet het schrijven of het krijgen van mensen om te delen. De moeilijkheid kan in de eerste plaats zijn om het aan de redacteur te pitchen. Omdat de redacteur je idee kan afwijzen. Hier een aantal tips:

  • Probeer een verband te leggen tussen jezelf en de redacteur.
  • Complimenteer de redacteur met zijn recente inhoud.
  • Leg uit waarom je over jouw onderwerp pitcht en waarom het goed bij hun publiek past.